Olej mandlový rafinovaný 100%
Mandlový olej pro potravinové doplňky, přímý konzum či pro kosmetické aplikace.
SUROVINA PRO VÝROBU DOPLŇKŮ STRAVY A KOSMETIKY
Surovina pro výrobu doplňků stravy a kosmetiky.
Mandlový olej
je sladký, mazlavý, těžký má nepatrně nasládlou vůni. Je světle žlutý. Obsahuje vitaminy A, E, minerály (draslík, vápník, hořčík, fosfor, síru, nikl) glyceridy (kyselina olejová – 80%, linolová – 15%, palmitová a myristová) sacharózu a asparagin.
Mandlový olej je dobrým masážním olejem zejména na natažené svaly a vazy, pomáhá na kožní spáleniny, otoky, ošetřuje hrubou, popraskanou a suchou kůži, ekzémy a akné. Olej sladkých mandlí se rovněž používá při masážích posilujících nervy. V kosmetice se přidává do dětských přípravků, zklidňujících opruzenou pokožku.
Jako vlasové tonikum působí nejen na pokožku hlavy a lupy, ale je také výborný pro mozek (podle ajurvédy zlepšuje paměť, inteligenci a rychlé uvažování).
Mandlový olej se používá zejména ve studené kuchyni k přípravě salátu, dresingů a pro zjemňování jídel.
Účinky mandlového oleje:
Mandlový olej je vhodný pro všechny typy pokožky zejména však
- pro suchou,
- citlivou,
- poškozenou slunečním zářením,
- hrubou, popraskanou,
- ekzematickou a aknózní.
Je to ten každopádně nejzásadnější základní olej. A to jak pro svoje vlastnosti, tak pro cenovou dostupnost. Nemá téměř žádné aroma, proto je velice vhodný pro míchání s éterickými oleji. Osvědčuje se jako vhodný základ pro přípravu regeneračních krémů, olejů a masážních preparátů, pro svou jemnost je vhodný i do dětské kosmetiky.
Mandlový olej je zdrojem vitamínů A, E, F a alfa-tokoferolu, což je přírodní antioxidant. V oleji jsou dále obsaženy nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina olejová, a minerály - vápník, draslík a horčík.
Kdy Mandlový olej pomáhá:
- je ideální k péči o citlivou pokožku miminek,
- má regenerační účinky na popraskanou a suchou pokožku,
- blahodárně působí na spálenou pokožku po opalování,
- je vhodný k aromamasážím.
MANDLOVÝ OLEJ SLADKÝ RAFINOVANÝ
Světle žlutá olejovitá kapalina, bod tuhnutí cca. -18 °C, hustota při 20 °C - cca. 0,916 g/cm3, hlavní podíl kys. olejová cca. 75%, kys. palmitová cca. 13%, kys. linolová cca. 8%.
Chuťově asi nejlepší olej. Vhodný pro potravinové doplňky, zvláště pak pro aplikace s koenzymem Q10.
Použití v kosmetice:
Pokožkou je dobře vstřebáván, vhodný pro suchou a citlivou pleť a dětskou kosmetiku. Kyselina olejová propůjčuje pleti měkký, hebký pocit. Je hlavní součástí krémů, a masážních olejů.
Rafinovaný olej - Surový olej obsahuje řadu nežádoucích látek, které se odstraňují v procesu rafinace. Rafinací však nazýváme obecně technologický postup, kterým se čistí vstupní surovina jakéhokoliv původu. Procesu rafinace se nejvíce vytýká vysoká teplota (nad 180 °C) při odstraňování nežádoucích pachových složek. Proces však probíhá ve vakua a k oxidaci oleje v podstatě nedochází. Rafinací se olej zbavuje zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody, doprovodných látek, př. stopy pesticidů, těžkých kovů, dalších kontaminantů, jenž přešly z životního prostředí, barevných látky (např. chlorofyl), které negativně ovlivňují chuťové vlastnosti oleje, zbytkových částí buněk semen, které obsahují lipolytické enzymy, jenž z tuku uvolňují volné mastné kyseliny a zhoršují jeho jakost.
Vyzkoušejte 2000 let starý recept na pleťový krém a pochopíte, proč se stále používá
Moderní pleťové krémy a tělová mléka obsahují velké množství škodlivých chemikálií, které se po jejich aplikaci absorbují do pokožky.
Není však vůbec nutné, aby naše tělo s těmito látkami přišlo do styku.
Vraťme se proto o pár tisíciletí zpět v čase, do antického Řecka před 2000 lety, kde starověký lékař vypracoval recept chladivého a uklidňujícího krému na pleť.
Vyrobit jej je extrémně lehké a obsahuje jen přírodní ingredience. Dá se použít například k odstraňování make-upu.
Také se ukázalo, že snižuje množství vrásek a další projevy stárnutí. Jste připraveni ho vyzkoušet? Pojďme tedy na to.
----------------------------------------------------------------------
Budete potřebovat následující ingredience:
1 polévkovou lžíci medu (nejlépe tepelně neupravovaného, nefiltrovaného)
8 polévkových lžic nastrouhaného včelího vosku
http://www.kutilov.cz/vosky/vceli-vosk-surovy/
200 ml mandlového oleje
http://www.kutilov.cz/domaci_vyroba_kosmetiky/olej-mandlovy-100--120-ml/
Přibližně půl sklenice (1 dcl) vody z růžových lupenů (dá se koupit v obchodech se zdravou výživou,
případně si ji můžete vyrobit tak, že růžové lupeny zalijete vroucí vodou a necháte louhovat,
dokud voda nevychladne, potom vodu scedíte)
http://www.kutilov.cz/susene-byliny/ruze-susena-poupata-kvetu-50g/
Pokud se vám nelíbí vůně růží, můžete pro aroma použít i odvar z jiných vonných bylinek
2 malé, vyčištěné a sterilizované skleněné kelímky nebo dózičky s víčky.
http://www.kutilov.cz/kosmeticke-dozy/
Pro sterilizaci můžeme použít líh, kterým nádobky a víčka vytřeme, nebo použít konzervant
do kontaktní kosmetiky. Dávkování 8-10 promile, nejvíce 1%!.
http://www.kutilov.cz/konzervanty/euxyl--konzervant-bez-parabenu--50-ml/
--------------------------------------------------------------------------
Postup přípravy:
1. V malé pánvi na mírném ohni rozpusťte včelí vosk a med v mandlovém oleji. Když se vše rozpustí, odeberte pánev z ohně a nechte mírně vychladnout.
2. Směs následně přemístěte do malého džbánku, misky nebo jiné nádobky a pomalu, za stálého míchání, do ní přilévejte vodu z růžových lupenů.
3. Když je krém zcela saturovaný růžovou vodou, přestane víc vodu absorbovat. V tomto bodě již s přiléváním vody přestaňte, / přidejte případně konzervant / a nechte krém dále vychladnout.
4. Nalijte směs do připravených kelímků a nechte úplně vychladnout ještě předtím, než je uzavřete víčky. Jak bude krém chladnout, postupně se jeho barva zesvětlí.
Výroba masážního oleje
Výroba masážního oleje II.
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět