Kustovnice - ovoce nesmrtelnosti, červený diamant Po staletí používaná v tradiční čínské medicíně. Tibetští mnichové vyrábějí svůj elixír zdraví a dlouhověkosti právě z goji do dnešních dob.
Plody kustovnice jsou velmi měkké, bobule se nechají vysušit ve stínu.
Kustovnice čínská obsahuje mimo jiné
• 11 základních a 22 stopových minerálů
• 6 základních vitamínů
• 5 nenasycených mastných kyselin
• četné fenolové pigmenty (fenoly)
• četné aminokyseliny
• 8 polysacharidů a 6 monosacharidů
• beta-sitosterol a další fytosteroly
• 5 karotenoidů
Goji se dá, podobně jako rozinky, jíst přímo v sušené podobě, můžete ji přidat do müsli, cereálií, jogurtů. Lze ji také zalít - 3 čajové lžičky goji + 3 l horké vody, nechat 3 minuty odstát a přecedit.
Minerály a vitamíny obsažené ve 100g goji
Draslík: 1132mg; Železo: 9mg; Zinek: 2mg; Vápník: 112mg; Selen: 50µg; Vitamín B2: 1.3mg; Beta-karoten: 7mg
Nutriční hodnoty na 100g: Energie: 1500 kJ / 358 kcal; Tuky: 1.1 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0.5 g; Sacharidy: 70 g – z toho cukry 44.2 g; Bílkoviny: 14.4 g; Sůl: 0. g; Vláknina: 2 g g;
Alergeny: Bez alergenů
Doporučené dávkování
Ideální denní konzumace je 10 až 20 g sušených plodů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.