Olivový olej rafinovaný EP 9,0
Olej se získává se z oliv výhradně lisováním nikoliv extrakcí (při jeho výrobě nejsou použity žádné rozpouštědla), obsahuje více biologicky aktivních látek.
Jedná se o olej získávaný mechanickým lisováním následně rafinovaný. Rafinovaný olej - Surový olej obsahuje řadu nežádoucích látek, které se odstraňují v procesu rafinace. Rafinací však nazýváme obecně technologický postup, kterým se čistí vstupní surovina jakéhokoliv původu. Procesu rafinace se nejvíce vytýká vysoká teplota (nad 180 °C) při odstraňování nežádoucích pachových složek. Proces však probíhá ve vakua a k oxidaci oleje v podstatě nedochází. Rafinací se olej zbavuje zbytků mechanických nečistost, buněčných tkání, bílkovin a sacharidů, vody, doprovodných látek, př. stopy pesticidů, těžkých kovů, dalších kontaminantů, jenž přešly z životního prostředí, barevných látky (např. chlorofyl), které negativně ovlivňují chuťové vlastnosti oleje, zbytkových částí buněk semen, které obsahují lipolytické enzymy, jenž z tuku uvolňují volné mastné kyseliny a zhoršují jeho jakost.
Charakteristika kvalit olejů:
Olivový olej extra Virgin – „samotok“ – pouze minimální lisovací síla nebo nejlépe vůbec žádná kromě gravitace
Olivový olej Virgin – olej lisovaný za studena
Olivový olej raf. EP – olej získávaný mechanickým lisováním následně rafinovaný
Olivový olej POMACE – olej získávaný extrakcí s využitím rozpouštědel z výlisků oliv po získání výše uvedených kvalit olivového oleje
Odpovědět