Forma na šunku šunkovar Debrecínka SPECIÁL
A je to tady. Vystavte stopku kupovaným šunkám, které obsahují spoustu vody, dochuťovacích látek, škrobů, separátů, stabilizátorů, konzervantů a já nevím čeho ještě. Zkrátka si vyrobte šunku z masa.
Receptů je na netu mraky, přesto i já přispěji se svou do mlýna.
1 kg masa (nejlépe kýta, můžete však použít i koleno, plecko a nebo i bůček,výsledek bude mít krásnou mozaiku)
Maso nakrájíme na kostky o straně cca 15-20 mm. Přidáme trochu hrubě pomletého pepře, 15-22 g řeznické soli, kterou také máme v nabídce a 100 ml vody. Vše dáme do domácího robota a metlou na těsto masírujeme dle potřeby 3x po 15. minutách. Maso musí vyšlemovat a vcucnout vodu. Čím déle budete míchat, tím lépe bude výsledné dílo držet pohromadě. Až bude hotovo, vysteleme formu mikroténovým sáčkem, nebo lépe silnějším mikroténovým přířezem a naplníme formu cca 5mm pod okraj. Formu plníme postupně a hutníme prsty tak, abychom vyhnali všechen vzduch z masa. Poté přířezy přehneme křížem přes dílo, abychom ho uzavřeli. Dáme víčko a zmáčkneme silou alespoň o dva zoubky. Formu i s masem, necháme v lednici odležet 20-30 hod.
Vaření:
Ve velkém hrnci ohřejeme vodu na cca 90°C a formu do něj vložíme. Teplota vody klesne a Vy se musíte postarat o to, aby měla 75°C, a to po dobu 100 minut. Pozor !! Teplota je to nejdůležitější. Pokud bude vyšší, bude šunka tuhá a suchá, pokud nižší, bude nedovařená. Je možné, že se Vám první nepovede, ale od druhé už budete mazáci a budete to učit další kamarády.
Finále:
Po vyndání formy z hrnce je zapotřebí rychlé schlazení pod tekoucí studenou vodou. Formu dáme do lednice a necháme chladit ještě tak asi 3 hod. Poté rozebereme formu a vyndáme šunku.
Dobrou chuť přejí kluci z Kutilova, kteří již ovládají toto tajemství.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.